Skam

Kender du den følelse, hvor du har fået sagt noget i en forsamling, som ikke var særlig smart...og du med det samme mærker en varme skylle ind over dig og du ville ønske at jorden under dig ville åbne sig og du bare forsvandt?

DET er SKAM....

Og skam er en underlig størrelse og er ikke altid tydelig for os. Skam lever i hemmeligheder og kan ikke overleve i åbenhed. Når vi skammer os føler vi os forkerte og det hæmmer vores adfærd og umuliggør ægte intimitet.

Eksempelvis går vi ikke længere med i svømmehallen fordi vi skammer os over at vise vores appelsinhud, eller vores mave er blevet for tyk efter tre fødsler. Vi smiler ikke mere på billeder, fordi vores tænder er blevet gule. Vores mand vil ikke længere vil have hovedbundsmassage, da han skammer sig over, at han er ved at blive tyndhåret. Vi vil ikke længere ligge i ske med vores mand, fordi vi ikke kan lide hvordan vores bryster og mave hænger når vi ligger på siden...

Vi kan skamme os over forskellige ting, såsom vores udseende, kroppen, vores kropsfunktioner, noget vores krop gør, eksempelvis at gå på toilettet når man er fremmede steder.

Vi kan skamme os over handicaps, skavanker, ticks, at kroppen ikke virker som den skal. Nogle skammer sig over forbier, andre over behov og følelser, som vrede eller misundelse.

Vi kan også skamme os over andre, forældre, søskende eller venner. Job, karrierer og uddannelsesniveau. Vores økonomi, livsomstændigheder, at man eksempelvis har været/eller er i et voldeligt forhold. Man har en alkoholisk partner. Vi kan skamme os over vores baggrund.

Skam er en uudtalt epidemi og hemmeligheden bag megen ødelæggende opførsel ifølge Brené Brown fra www.ted.com og hun siger at 99% af det kritik vi tror vi får fra andre kommer fra os selv....

Nej nej...du er ik go nok

Du færdiggjorde aldrig din uddannelse

Skam dig

Din far gav dig aldrig nok opmærksomhed

Jeg ved du ikke synes du er smuk nok, klog nok, talentfuld nok eller powerfuld nok

Din kone forlod dig....

Brené Brown siger

Shame drives to big tapes

No no no...you are never good enough - og hvis den kan tales ned, så kommer

who do you think you are?

Skam er ikke det samme som skyld - skam er på din væren hvor skyld er på handling.

Undskyld jeg lavede en fejl...undskyld jeg er en fejl...Vi kan tilpasse os vores skyld...det er ikke rart men vi kan tilpasse os den. Vi kan lære af skylden, men ikke af skammen. Når vi skammer os er det hele vores eksistens der bliver ramt.

Skam vokser med hemmeligheder, stilhed og domme, men bliver afmonteret med empati. Når vi kæmper en kamp med vores skam er det bedste for os, at høre fra en anden at jeg har det lige sådan. Skam kan ikke overleve med empati.

Hvis vi skal finde vores vej tilbage til hinanden må vores vej være sårbarheden. At vi tør åbne os og vise hvem vi er - at vi ikke behøver at være fuldstændige perfekte før vi tør sige noget i en forsamling...og hvis vi alligevel forsøger at være perfekte, så er det ikke det folk vil se...

Courage starts with showing up and letting ourselves be seen. ~ Brené Brown

#Skam #Usundskam #Skyld

Udvalgte blogindlæg
Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Ingen tags endnu.
Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Black Google+ Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

Merete Dei Rossi | Coach · Skyggecoach · Foredragsholder · Stensvej 1B · Odder · +45 22 88 00 74 ·

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Twitter Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now