Fornægtelse, skam og hemmeligheder


Den 23. oktober holder jeg et foredrag om lige netop disse tre emner, og jeg glæder mig rigtig meget til det. Det er nemlig emner som går dybt og rykker for vildt. (Det gør alt skyggearbejde jo, når du spørger mig...) Men der er noget fantastisk spændende ved, at kigge på de her tre emner, da de ikke er nogen vi deler med andre. Vi fortæller ikke andre om vores skam og hemmeligheder og vi fortæller heller ikke fuldstændig ærligt om, hvordan vores liv i virkeligheden er....vi ved det måske faktisk ikke selv....

Ifølge den store danske (ordbog på nettet) defineres fornægtelse således

fornægtelse, inden for psykoanalysen en forsvarsmekanisme, der fordrejer angstvoldende aspekter af realiteten og sætter ønskebestemte fantasier i stedet med det formål at beskytte jeget. Det fornægtede kan fx være adskillelsen fra moderen, kønsforskellen, negative egenskaber hos den elskede, pludselige dødsfald og andre traumatiske oplevelser.

Anvendelse af fornægtelse er noget normalt hos barnet, men kan hos den voksne i visse tilfælde afstedkomme en personlighedsspaltning og indlede en psykose.

http://denstoredanske.dk

Skyggen gemmer sig altid i alt det vi ikke vil være ved, i alt det vi fornægter eller lukker øjnene for.

Så bliver du ved med, at gentage de samme destruktive mønstre? Eller løber du igen og igen panden mod muren...vel og mærke den samme mur? Eller er du i en situation, som du gerne vil ud af, men ligesom står i stampe?

Hvis du kan sige ja til noget af dette, så er du formodentlig i fornægtelse af din virkelighed. At kunne fornægte er en meget sund coping-strategi, men kun for en kort periode, hvori du får muligheden for at fordøje oplysninger eller tilpasse dig en situation, som eksempelvis at få en dødsdom, din mand har forladt dig til fordel for en yngre kvinde, dit barn er blevet dræbt i en færdselsulykke.

Men at blive i fornægtelse lammer dig, og du kan ikke handle på det, der kræver handling.

DU LYVER OG MINIMERER når du er i fornægtelse.

Du lyver fordi du har set det, men ikke vil være ved det.

Nej, jeg har ikke en spiseforstyrrelse...men du tæller kalorier, løber eller træner dagligt, du undgår fester eller hygge med veninderne fordi man normalt spiser der...du VED godt at der er et problem, men tør ikke indrømme det...for hvem er man når man gør sådan noget? Er man svag, sølle, skrøbelig, uansvarlig, helsefreak, for meget...

Du minimerer når du eksempelvis godt kan se, at dit ægteskab halter - I har ikke haft sex i et halvt år, men det er også bare fordi vi har haft alt for meget at se til, vi er trætte, eller unger tager al vores tid....

Du ved godt du skal tabe dig, men skal liiiige over den næste måned hvor der er fire fødselsdage...Du vil gerne igang med at løbe, men synes ikke rigtig du har tid....hvad er man...er man doven, svag, uduelig, sløset...

Hvad er du i fornægtelse omkring? Tænk på et problem, som du ikke helt vil være ved, men bare for nu og for dig selv...hvad vil du ikke gerne erkende?

Og hvad er man hvis man har det problem? Er man en anoretikker, svag, uelskelig, en taber, rigid, doven eller seksuelt lukket ned...?

Vil du gerne vide mere omkring fornægtelse, skam og hemmeligheder, så meld dig til mit foredrag den 23.oktober i Panoramasalen i Spektrum i Odder. Tilmeld dig her.

Det foregår i tidsrummet fra kl.19.00-21.00.

Prisen er 100 kr. og der serveres kaffe og te.

Du vil højst sandsynligt blive glad for en lille notesbog og noget at skrive med.

#Fornægtelse #Skam #Hemmeligheder #Lyver #Minimerer

Udvalgte blogindlæg
Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Ingen tags endnu.
Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Black Google+ Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

Merete Dei Rossi | Coach · Skyggecoach · Foredragsholder · Stensvej 1B · Odder · +45 22 88 00 74 ·

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Twitter Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now